Izleti

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit, najmlađi u Hrvatskoj, samo je jedan u nizu velebitskih bisera. Poznat odavno, još uvijek ne sasvim otkriven Prostor sjevernog Velebita pravi je mozaik sastavljen od najrazličitijih staništa koja su dom mnogim biljnim, gljivljim i životinjskim vrstama čije smo bogatstvo tek počeli otkrivati. Upravo je ova raznolikost krških oblika, živoga svijeta i krajobraza bila razlogom proglašenja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.
Čitav je prostor Nacionalnog parka obilje raznolikosti. Šume, travnjaci, stijenje, točila, vodena staništa… 

Zavižan

Zavižan je jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Na 1594 m, ispod vrha Vučjak, smješten je Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj. U blizini se nalazi i botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa.

Premužićeva staza

Premužićeva staza je pješački planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita.

Staza je izgrađena u samo četiri godine, od 1930. do 1933. g. Projektirao ju je i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita.

Zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj.

Staza je duga 57 km od čega prvih 16 km prolazi područjem NP Sjeverni Velebit.

Park prirode Velebit

Park prirode Velebit najveće je zaštićeno područje te najznačajnije endemsko čvorište flore i kopnene faune u Hrvatskoj.

Unutar parka prirode se nalaze ova zaštićena područja: uvala Zavratnica, Velnačka glavica, Hajdučki kukovi, Rožanski kukovi, Cerovačke pećine, Posebni rezervat šumske vegetacije Štirovača te Botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa.

Krasno

Krasno je jedno od najvećih planinskih naselja, smjestilo se na sjevernim obroncima Velebita na oko 800 m n.v. Selo se sastoji od četrnaest zaselaka raštrkanih u slikovitoj Krasnarskoj dolini koja je sa svih strana okružena visokim i šumovitim strminama i vrhovima.

Zemljopisni položaj i planinska klima odredili su usporen razvoj i ograničili gospodarske grane kojima se stanovništvo može baviti. Tako se stanovnici ovoga kraja pretežno bave stočarstvom, mljekarstvom, šumarstvom, obradom drveta, uzgojem žitarica i krumpira, te u novije vrijeme turizmom. 

S obzirom na bogate šume tradicionalna je gospodarska grana ovoga kraja šumarstvo i prerada drveta.

Štirovača

Štirovača je prostrana dolina na oko 1100 m, bogata očuvanim crnogoričnim šumama.

U neposrednoj blizini Štirovače nalazi se Klepina duliba, posebni rezervat šumske vegetacije (sekundarna prašuma bukve i smreke).

U prošlosti je Štirovača bila vrlo živo mjesto; tamo se nalazila pilana, restoran, kuće za stočare i njihove obitelji, radnike šumarije…

Danas je omiljeno tradicionalno izletište lokalnog stanovništva, a svim posjetiteljima ugodno mjesto za odmor, uz obnovljen izvor, klupe te ložišta za pripremu obroka.

Zavratnica

Zavratnica je jedna od najljepših uvala naše obale. Nalazi se u sklopu Parka prirode Velebit i zaštićeni je krajolik.

Riječ je o potopljenoj bujičnoj dolini s kanjonskim liticama visokim oko 100 m. Dužina zaljeva iznosi oko 900 m, a širina varira između 50 i 150 m.

Početkom 20. stoljeća izgrađena je šetnica uz more te gornja staza s vidikovcem. Ovdje je naš poznati književnik Vjenceslav Novak pronalazio inspiraciju za svoja djela.

Kuća Velebita

Kuća Velebita je informacijski centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Smještena je u Krasnu, jednom od naših najvećih planinskih naselja.

U Kući Velebita saznat ćete više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita.

Ovdje se možete informirati što posjetiti i doživjeti u Parku, Krasnu i okolici, te kupiti ulaznice i suvenire.