Krasno

Krasno je jedno od najvećih planinskih naselja, smjestilo se na sjevernim obroncima Velebita na oko 800 m n.v. Selo se sastoji od četrnaest zaselaka raštrkanih u slikovitoj Krasnarskoj dolini koja je sa svih strana okružena visokim i šumovitim strminama i vrhovima.

Zemljopisni položaj i planinska klima odredili su usporen razvoj i ograničili gospodarske grane kojima se stanovništvo može baviti. Tako se stanovnici ovoga kraja pretežno bave stočarstvom, mljekarstvom, šumarstvom, obradom drveta, uzgojem žitarica i krumpira, te u novije vrijeme turizmom. 

S obzirom na bogate šume tradicionalna je gospodarska grana ovoga kraja šumarstvo i prerada drveta.

Otvaranjem “Šumarskog muzeja” (2005.), jedinog takve vrste u Hrvatskoj, i “Šumarske kuće” u novije vrijeme Šumarija Krasno svoju je djelatnost upotpunila i turizmom.

Povrh sela nalazi se nadaleko poznato Svetište Majke Božje od Krasna iz XVIII. stoljeća. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drevni kasetirani strop s oslikanim scenama iz života Krista, Marije i svetaca te latinskim citatima iz 1740. godine. Ovdje se svake godine 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe okuplja mnoštvo vjernika iz cijele Hrvatske.